Strategie i programy rozwoju,Ekspertyzy i prace badawcze,
Ewaluacja Okresowa regionalnego Programu Bezpieczeństwa Żywnościowego dla Ameryki Centralnej
Nikaragua
Komisja Europejska
Komisja Europejska
Celem ogólnym projektu jest poprawa bezpieczeństwa żywnościowego najbiedniejszych krajów Ameryki Centralnej (Gwatemali, Salwadoru, Hondurasu i Nikaragui) oraz przyczynienie się do wzmocnienia integracji Ameryki Centralnej przez promocję spotkań regionalnych i wypracowanie krajowych planów bezpieczeństwa żywnościowego na drodze uzgodnienia polityk gospodarczych i społecznych. Celem szczegółowym projektu jest poprawa bezpieczeństwa żywnościowego grup szczególnego ryzyka w regionie, zwłaszcza kobiet i dzieci, poprzez m.in. stworzenie systemów zapobiegania oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia kryzysu żywnościowego. Projekt uwzględnia dotychczasowe doświadczenia krajowych i regionalnych organizacji i instytucji związane z poprawą bezpieczeństwa żywnościowego w sektorach wykluczenia społecznego w krajach będących beneficjentami projektu. Ogólny cel misji to ewaluacja postępu w osiąganiu rezultatów i celów projektu, identyfikacja kluczowych elementów przyczyniających się do osiągnięcia rezultatów oraz ich trwałości po zakończeniu projektu oraz ukierunkowanie strategii na konsolidację procesów projektowych.
Data rozpoczęcia: 2007-10-01
Data zakończenia: 2007-11-30