Szkolenia i rozwój kadr,Ekspertyzy i prace badawcze,
Pomoc techniczna przy dostosowaniu polskiego rolnictwa do wymagań Unii Europejskiej
Polska
Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa
producenci żywności
Celem projektu było dostosowanie polskiego przemysłu piekarskiego, ciastkarskiego i zbożowo-młynarskiego do wymogów unijnych w zakresie technologii produkcji, jakości oraz pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Zapoznano polskich producentów żywności z zasadami HACCP oraz zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (Good Manufacturing Practice), wdrożonymi i obowiązującymi w Unii Europejskiej. Opracowano wytyczne w postaci dokumentacji wzorcowej dla potrzeb audytów prowadzonych pod kątem HACCP. W ramach projektu przygotowano film poglądowy ”Europejskie procedury” oraz opublikowano trzy podręczniki: 1. Przewodnik Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego 2. Przewodnik wdrażania systemu HACCP w zakładach przetwórstwa zbożowo-młynarskiego 3. Przewodnik Dobrej Praktyki Produkcyjnej w piekarstwie i ciastkarstwie Poradniki uwzględniają szczegółowe rozwiązania organizacyjne i techniczne dla zakładów przetwórczych oraz praktyczne wskazówki dla osób odpowiedzialnych za stan higieniczny zakładu w celu zmniejszenia do minimum skażenia żywności zanieczyszczeniami biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi.
Data rozpoczęcia: 1999-11-01
Data zakończenia: 2000-11-30