Karta projektu

Kategoria projektu:

Szkolenia i rozwój kadr,Strategie i programy rozwoju,Ekspertyzy i prace badawcze,

Tytuł projektu:

Wprowadzanie standardów bezpieczeństwa produkcji i konsumpcji produktów mięsnych w Kazachstanie ze szczególnym uwzględnieniem mięsa końskiego

Kraj:

Kazachstan

Zleceniodawca:

Delegacja Komisji Europejskiej w Kazachstanie

Beneficjent:

Naukowo-Badawczy Instytut Weterynarii przy Ministerstwie Rolnictwa w Kazachstanie

Opis projektu:

Kazachstan intensywnie przygotowuje się do członkostwa w Światowej Organizacji Handlu (WTO). Wiele sektorów rolniczo-przemysłowych wymaga harmonizacji i przystosowania do norm WTO, w tym przetwórstwo mięsne. W chwili obecnej statystyki wskazują na rosnącą liczbę chorób wśród koni rzeźnych, których mięso jest podstawą żywnościową w społeczności kazachskiej. W tym roku na bazie Naukowego Instytutu Weterynarii w Kazachstanie utworzono Laboratorium Weterynarii, które opracowuje standardy i certyfikaty produktów żywnościowych oraz mięsa zwierzęcego. Obecnie Instytut boryka się z problemem skompletowania wykwalifikowanej kadry specjalistów, która będzie zajmować się kontrolą bezpieczeństwa żywności oraz mięsa zwierzęcego. Główny cel projektu to wprowadzenie europejskich standardów i wskaźników bezpieczeństwa w produkcji i konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego ze szczególnym uwzględnieniem koniny. Określono następujące szczegółowe cele: - zastosowanie europejskich standardów dla produktów pochodzenia zwierzęcego ze szczególnym naciskiem na mięso końskie z uwzględnieniem obecnych warunków produkcji i przetwarzania w Kazachstanie; - przeszkolenie grupy specjalistów w zakresie europejskich standardów jakości i bezpieczeństwa dla przetworów mięsnych.

Data rozpoczęcia: 2006-01-01

Data zakończenia: 2006-12-31